Elämäntyö

Nils-Olof Nylund

Elämäntyö-palkinto myönnettiin Teknologian tutkimuskeskus VTT:n pitkäaikaiselle tutkimusprofessorille Nils-Olof Nylundille.

Nylund on omistanut elämänsä tieteelle ja tutkimukselle. Hän aloitti liki 40 vuotta kestäneen työuransa VTT:llä vuonna 1979 tutkimuskohteenaan muun muassa liikenteen vaihtoehtoiset energianlähteet, polttomoottoriteknologia, päästöjen vähentäminen ja energiatehokkuuden parantaminen. Hän on ollut avainhenkilö laaja-alaisten MOBILE- ja TransSmart-tutkimusohjelmien käynnistämisessä, koordinoimisessa ja rahoituksen kokoamisessa. Sadat alan tutkijat ovat jossain vaiheessa uraansa osallistuneet näihin poikkeuksellisen laajoihin tutkimusohjelmiin, joita ei olisi ilman palkinnonsaajan pyyteetöntä ja periksiantamatonta sitkeyttä 1990-luvun ja 2000-luvun Suomessa syntynyt. Nylundilla on poikkeuksellinen taito tieteen popularisointiin ja ymmärrettäväksi muovaamiseen. Vapaa-ajallaan hän on innokas autoharrastaja.

Kuvassa Tutkimusprofessori Nils-Olef Nylund (kesk.) sekä palkinnonjakajat Moottori-lehden päätoimittaja Eila Parviainen sekä johtaja ja autourheiluvaikuttaja Kari O. Sohlberg.