LEHDISTÖTIEDOTE 13.12.2017

VUODEN AUTO SUOMESSA 2018 ON SEAT IBIZA

Auto- ja liikennetoimittajat ry (AuLi) on puhunut: vuoden tärkein autouutuus Suomessa on Seat Ibiza. Voittaja julkistettiin 13. joulukuuta aiempaa näyttävämmässä Auto- ja Liikennegaalassa, jossa tunnustuksia jaettiin yhteensä yhdeksässä palkintoluokassa Suomi 100 -hengessä.

Suomessa päätyökseen autoista ja liikenteestä kirjoittavia toimittajia edustava Auto- ja liikennetoimittajat ry valitsi merkittävimmän uuden automallin nyt neljäntenä vuonna peräkkäin. Kahdessa vaiheessa toteutettuun äänestykseen osallistui kaikkiaan 56 yhdistyksen jäsentä.

Ensimmäisellä kierroksella olivat mukana kaikki marraskuun alun 2016 jälkeen ja ennen lokakuun 2017 loppua Suomessa myyntiin tulleet uudet automallit. Ehdolle asettui ennätykselliset 39 mallia, joten tuomariston rooli oli tänä vuonna erityisen haastava.

Raatilaiset pääsivät tutustumaan ehdokkaisiin Nummelan lentokentällä järjestetyssä koeajopäivässä, jonka jälkeen äänestettiin, mitkä kuusi autoa pääsevät loppukilpailuun. Ratkaiseva toisen kierroksen äänestys oli vuorossa finalistiautot sisältäneen toisen koeajopäivän jälkeen.

Toisella äänestyskierroksella jokaisella raatilaisella oli käytössään 15 ääntä, jotka sai jakaa haluamallaan tavalla kuuden ehdokkaan kesken. Yksi kuudesta ehdokkaasta oli nostettava voittajaksi, ja sille sai antaa enintään kuusi ääntä.

Auton uutuusarvon ohella Vuoden Auto Suomessa -äänestyksen tärkeimpänä valintaperusteena on rahalle saatava vastine. Lisäksi arvioidaan ajettavuutta, mukavuutta, tiloja, teknistä edistyksellisyyttä sekä ympäristöystävällisyyttä. Myös muotoilua painotetaan arvioinneissa.

Autot jakautuivat äänestyksessä selkeästi kahteen ryhmään, ja ykköstila ratkesi vaivaisen viiden pisteen erolla. Tuomaristo kehui voittaja Seat Ibizaa pikkuautoksi, jossa hinta ja ominaisuudet kohtaavat houkuttelevalla tavalla. Etenkin auton ajettavuutta ylistettiin, ja myös pirteä muotoilu sai kiitosta.

Seat Ibiza sai äänestäjiltä myös selvästi eniten ykkössijoja. Peräti 17 tuomariston jäsentä asetti Seatin omassa äänestyksessään voittajaksi, kun muiden ensimmäiset sijat jakautuivat järjestyksessä Škoda 13, Kia 9, Volvo 7, Opel 5 ja Volkswagen 5.

Yleisöäänestyksessä Vuosisadan Liikennevaikuttajaksi nousi televisiosta tuttu liikennevalistaja Ensio ”Enska” Itkonen (1926–2010). Vuosisadan Liikenneteoksi kansa valitsi jalankulkijan heijastimen, jonka keksi yli 50 vuotta sitten maanviljelijä Arvi Lehti (1912–1972). Vuosisadan Liikenneteko on itsenäisyyden juhlavuoden liikenneturvallisuushanke.

Vuoden Auto Suomessa 2018 lopputulokset:

  1. Seat Ibiza (178 p.)
  2. Škoda Kodiaq (173 p.)
  3. Volvo XC60 (156 p.)
  4. Volkswagen T-Roc (113 p.)
  5. Kia Stinger (111 p.)
  6. Opel Insignia (109 p.)

Auto- ja Liikennegaalassa palkitut:

Auto- ja liikennekuva 2017
”AUDI TT RS”, Timo Pyykkö
Suomi 100 -kannustuspalkinto

FLYING FINN 100 -lahjoitus
Junior kart -auto AKK:n nuorisourheilulle
Lahjoittajina Santander sekä Auto- ja Liikennegaala

Vuosisadan vientipalkinto
VALMET AUTOMOTIVE, Uudenkaupungin autotehdas

Taustavoima
TONI JALOVAARA ja
EILA PARVIAINEN

Elämäntyö
HANNU KARPO

Hyvä Suomi!
TOMMI MÄKISEN SINIVALKOINEN RALLITIIMI
Tommi Mäkinen Racing

Vuosisadan Liikenneteko
JALANKULKIJAN HEIJASTIN

Vuosisadan Liikennevaikuttaja
ENSIO ITKONEN (1926–2010)

Vuoden Auto Suomessa 2018
SEAT IBIZA

Lisätietoja:

Jussi Saarinen
Vuoden Auto Suomessa -toimikunnan puheenjohtaja
Auto- ja liikennetoimittajat AuLi ry
Puhelin: 040 864 4587
Sähköposti: jussi.saarinen@moottori.fi

Jukka Suomela
järjestelytoimikunnan puheenjohtaja
Auto- ja Liikennegaala
Puhelin: 0400 617 761
Sähköposti: jukka.suomela@autojaliikennegaala.fi